Za krásami zámeckého parku Veltrusy – procházka kolem obory

Vydejte se po nejbližším okolí zámku a poznejte tak část krajinářského zámeckého parku. Tato krátká procházka vás povede kolem daňčí obory, kde na vás čekají romantické pavilony i kouzelné okolí Mlýnského potoka.

Související památky

Procházka kolem daňčí obory je krátký okruh vhodný pro ty, kteří se nechtějí příliš vzdalovat od zámku a přesto by rádi park poznali.

Od hlavní vstupní brány ve Veltrusích, kde se nachází v jednom z domků také kavárna, vás okruh provede okolo daňčí obory až ke Švýcarské hájence. Na vršku nad Mlýnským potokem se pak tyčí Chrámu obránců vlasti a přátel zahrad a venkova, od kterého je to už jen kousek k Dórskému chrámu.

Cestou potkáte také Charlottinu kapličku, oranžerii, pomník Richarda van der Schotta a překonáte několik mostů přes Mlýnský potok.

 

Krajinářský park, tedy park, který se svým pojetím přibližuje volné krajině, nechal vybudovat třetí majitel zámku, Jan Rudolf Chotek. První úpravy byly dokončeny v roce 1790 a park tak patří k pěti nejstarším u nás. Se svojí rozlohou 298 hektarů je v Čechách tím největším. Krajinářský park se postupem času proměnil v okrasný statek. Ten kombinuje hospodářské prvky s těmi estetickými. Vedle sebe tak uvidíte romantické pavilony a užitková pole či pastviny. Od roku 1802 se ve zdejší oboře chová také daněk skvrnitý.

Park je volně přístupný od úsvitu do soumraku.